maandag 8 april 2013

Mijn energietest


Op www.milieucentraal.nl kun je een energiebespaartest doen. Ik las daarover in een tweet van Ties Mouwen van het energieloket Assen. Dat leek me eens goed om te doen. Aan het begin van de test kon ik invullen hoe ik dacht te zullen scoren. Ik gokte op een 6.7. Dat zegt natuurlijk niks. Ik wist namelijk niet wat ze gingen vragen. Er waren vragen over stroomverbruik, verwarming, waterverbruik, vervoer en energiebesparende maatregelen. Uiteindelijk kwam ik lager uit dan ik dacht: een 6,1. Ik ben daarmee een gemiddelde Nederlander.

De test roept bij mij wel wat vragen op. Vooral omdat er vragen  missen naar mijn idee.

Om te kunnen beoordelen of je zuinig verwarmt is het niet alleen van belang of je een HR ketel hebt, of je thermostaat laag hebt en op ruim op tijd naar de nachttemperatuur zet. Volgens mij telt het ook mee hoeveel radiatoren je aan hebt staan. In de slaapkamer, bijvoorbeeld, is dat helemaal niet nodig. Mijn radiator in het halletje staat ook uit. Dat scheelt nogal in het verbruik van gas.

De test vraagt hoe lang ik douche. Dat is inderdaad bepalend voor het waterverbruik. Ik denk dat het daarnaast belangrijk is om te weten hoe vaak iemand een douche neemt. Stel dat iemand twee keer per dag 5 minuten onder de douche staat. Dan vult hij 5 minuten in, maar zijn waterverbruik is hoger dan iemand die om de dag een douche neemt van 8 minuten, 12 minuten meer in twee dagen. Dat levert denk ik een andere uitkomst op voor de tweede persoon.

Dan de wasmachine. De vraag is hoe heet je meestal wast. Dat is inderdaad een belangrijke indicatie. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom en hoe langer je met je kleding kunt doen. Toch denk ik dat het ook goed is om te weten hoe vaak iemand wast. Trek je twee keer per dag andere kleren aan, sport je vaak, gaat een handdoek na één keer gebruiken in de was, verschoon je je beddengoed wekelijks? Dat betekent dat de wasmachine vaker draait dan als kleren worden gelucht als er geen vlekken op zitten of een handdoek vaker dan één keer wordt gebruikt. De vraag hoe vaak de wasmachine draait is dus van belang, niet alleen voor de stroom, maar ook voor het watergebruik.

Een van de volgende vragen gaat over de koelkast. Heb je één of twee koelkasten. Logisch dat dat uitmaakt. Ik zou dan denken dat het ook belangrijk is om te weten of iemand een aparte diepvriezer heeft.

Ik heb zo nog een paar dingen, die ik vind ontbreken in de test: de vaatwasser bijvoorbeeld. Maar los van deze punten is het een leuke en redelijk passende test om te doen. En bij mij kwamen precies de punten er uit die ik al wil aanpakken. De isolatie van de vloer, zonnencellen en mijn autogebruik. Ik kreeg deze tips uit de test.
- Plaats zonnepanelen
- Isoleer de vloer
- Isoleer de muren
- Ga met het openbaar vervoer
- Neem een kleinere auto met A-label
- Plak radiatorfolie achter de verwarming.
Als ik dat allemaal doe, gaat mijn score naar een ruime 8. Dat zou leuk zijn. Ik geloof niet dat ik ooit een 10 zal kunnen halen, omdat ik in een oud huis woon en niet onder autorijden uit kom. Maar alles is meegenomen.

Nummer 1,2 en 4 staan sowieso in de planning. De andere dingen moeten misschien later. Het zijn namelijk besparingen die een hoop geld kosten. Zonnepanelen kosten een paar duizend euro. Het duurt ongeveer 10 jaar om die uitgave terug te verdienen. En een andere auto kost beslist ook een hoop geld. Een tweedehands miniklasse is toch al gauw vijfduizend euro. Met een lager bedrag op mijn energierekening ga ik dat niet in een paar jaar terugverdienen. En dan weet ik op dit moment nog niet wat het kost om de vloer te isoleren. Het is geen reden om het niet te doen, maar wel een reden om het niet allemaal nu te doen. Die 8-en-een-beetje is voor over een paar jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plannen voor 2024

Het hoeft natuurlijk niet ... plannen voor een nieuw jaar, maar  Ik zou ook op mijn verjaardag plannen kunnen maken of op een willekeurig an...